Una cercavila recorre avui Xàtiva per recordar que, fa tres-cents anys, les tropes borbòniques la calcinaren completament. Ha estat organitzada per l'Associació d'Amics de la Costera, Acció Cultural del País Valencià i la Societat Coral el Micalet. En la cercavila, que ha eixit a les sis de la vesprada i que anirà de la plaça de Sant Jaume al Jardí de la Pau, s'hi interpreten danses i figures del Corpus de Xàtiva, amb acompanyament de dolçainers i tabalers.
L'incendi de Xàtiva va començar el 19 de juny de 1707 i va durar fins el març del 1708. Únicament se'n varen salvar les esglésies i els béns dels felipistes. Més tard, Felip V va ordenar la reconstrucció de la vila, que volia anomenar Colonia Nueva de San Phelipe. Des d'aleshores, els habitants de Xàtiva porten el motiu de 'socarrats'.
Coincidint amb aquesta commemoració, la Casa de la Cultura de Xàtiva presentarà, dilluns, el dos últims llibres de l'editorial Ulleye: 'Fray Carlos Castañeda y la guerra de sucesión en Xàtiva' i 'La destrucción de Xàtiva y el gobierno de la ciudad en el exilio (1707-14)'. El primer és el manuscrit del frare Carlos Castañeda que relata l'ocupació i destrucció de Xàtiva per l'exèrcit borbònic. El segon és un estudi sobre què va passar el 1707 a la ciutat, basat en la informació recollida per Germà Ramírez Aledón.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada