dimecres, de juny 20, 2007

Això és una actitud valenta de reivindicació de la memòria històrica

promesa per imperatiu legal i continuïtat de la legitimitat republicana, igualet que els regidors del psoe i del compromís.

19/06/2007 · Tribuna Mallorca

Un dels aspectes a destacar del procés de constitució dels ajuntaments va tenir lloc a Manacor, quan el nou regidor per la coalició progressista i militant d’Esquerra, Joan Llodrà, va prometre el seu càrrec amb la següent frase: "per imperatiu legal i amb les ulleres del batle Garanya, que 70 anys després tornen a la Sala, sí, ho promet", mentre mostrava les lents de l’antic batle republicà, assassinat pels feixistes. Va ser un moment emotiu per a bona part dels presents, que varen retre homenatge a una de les figures centrals de la segona república a Manacor. La història de les ulleres és la següent:

en el moment de la seva detenció, els falangistes les varen tirar en terra; posteriorment varen ser recollides per una manacorina, que un dia les lliurà a la seva filla Dora Amer. Finalment, Dora Amer les lliurà a Joan Lladó fa tres anys, durant l'acte d'homenatge als republicans afusellats al cementiri de Son Coletes, demanant-li públicament que, quan un regidor republicà tornàs a l'Ajuntament, ho fes amb les ulleres de son pare.

En el transcurs del VII Sopar per la República, el mes d'abril d'enguany, Lladó donà les ulleres a Joan Llodrà, candidat republicà a Manacor. El passat dissabte, Llodrà complí la promesa i reté homenatge al batle Garanya i amb ell a diverses generacions de republicans perseguits pel règim