dimarts, de novembre 27, 2007

Notícies d'Astúries i disc recomanat

http://www.glayiu.org/modulosphp/img/thumbnail.php?image=analisis/329.jpg&w=250
Una de les poques notícies que ens arriben al racocatalà d'un País encara en pitjor estat que el nostre i un mirall sobre el que ens hauria pogut passar als valencians si Catalunya no hagués existit.
Malgrat tot la vitalitat de l'escena musical està a prova de tots els entrebancs imaginables. Com a mostra un disc que vaig adquirir a l'Arcu la Vieya a Uviéu i que ha estat més d'any i mig al carregador de Cd del cotxe. Un munt de records i de cançons delicioses, hem fet junts molts quilòmetres i les meues filles en canten unes quantes.

Visiteu les següents pàgines per a més informació: http://www.glayiu.org/?accion=ver&tipo=analisis&id=329 http://www.asturshop.com/asturshop/infoprod.asp?idproducto=1449


Dilluns, 26 de novembre de 2007 a les 9:00
Informa: Guillem
mani_asturianu_42.jpegDiversos milers d'estudiants es van manifestar a Oviedo dissabte passat per demanar al govern d'Astúries que inclogui l'oficialitat de l'asturià al nou Estatut d'Autonomia que s'està redactant a Astúries. A l'acte hi donaven suport més de 250 organitzacions, partits, sindicats i entitats socials i culturals d'Astúries, i va comptar amb la lectura d'un manifest i un concert del grup La Bandina.

El Conceyu Abiertu Pola Oficialidá (CAO), part de la Xunta Pola Defensa de la Llingua Asturiana, va afirmar que Astúries es troba "en desigualtat" respecte de molts territoris de l'Estat espanyol, perquè "no tenim reconeguda oficialment la nostra llengua pròpia". El portaveu de la CAO va exigir als partits majoritaris espanyols, PP i PSOE, voluntat política per anar més endavant en el reconeixement de l'asturià.
327 lectures i 10 comentaris


L´asturianu vive, la llucha sigue

Autor: Xunta Moza - VV.AA.

Discu recopilatoriu, doble, con 32 grupos asturianos que canten n´asturianu. El discu AZUL ta dedicáu a la tonada y grupos de música folk y el discu MARIELLU, a grupos de pop, rock, música llectrónica, etc.

Descripción llarga:

Xunta Moza (sección xuvenil de la Xunta pola Defensa de la Llingua) en collaboración cola discográfica L´Aguañaz asoleya esti discu recopilatoriu onde participen 32 grupos asturianos, 16 en cada CD, de los más diversos estilos y tendencies nes dos vertientes de música folk y rock.. Un discu doble, onde ún d´ellos el discu AZUL ta dedicáu a la tonada y grupos de música folk y l´otru, el discu MARIELLU, a grupos de pop, rock, música llectrónica, etc.
Aparte de lo púramente musical, inclúyense elementos interactivos como semeyes de los grupos, lletres de los cantares y vídeo de les grabaciones. Nun de los discos ensiértase un documental con vídeos y semeyes sobre les campañes de Xunta Moza y imáxenes en vídeu de manifestaciones históriques pal movimientu de reivindicación llingüística. Munches d´estes imáxenes, del archivu de la propia Xunta, tuvieron inédites hasta agora. Nel segundu discu va poder vese información de los artistes participantes nel discu, como semeyes, biografíes y les lletres de los cantares.
La mayor parte de los temes son versiones yá grabaes, pero hai tamién regrabaciones de temes antiguos, asina como temes inéditos de dellos grupos y el debú de dalgún otru. Los beneficios económicos que se saquen d´esti discu van dir pa sufragar la llucha pola oficialidá de la llingua asturiana.

Cantares de los 2 CDs (Azul y Mariellu):

Discu AZUL

1. La facienda Mª Luz Cristóbal y Lliberdón
2. Añada Cuerria
3. Danza carreña Xéliba
4. La gaita Corquiéu
5. Chalaneru Felpeyu
6. La casa gris Llan de Cubel
7. Enguedeyu Skitarna
8. Esti pandeiru N´Arba
9. Onde la mar Balandrán
10. L´emigrante La Col.lá Propinde
11. La tenada La Cigua
12. Queixúmenes de les agües Brenga Astur
13. Flor de les Agües Skanda
14. Lluna Xaranzaina
15. Tengo de rondar to valle Nuberu
16. Coyí d´un artu una flor Anabel Santiago

+ Pista Interactiva: L´ASTURIANU VIVE
Discu MARIELLU

1. Palabres Xabel Vegas
2. Na to cintura Toli Morilla
3. El cantar del folgazán Andecha
4. Nenyures Nosoträsh
5. Caer, rodar Diariu
6. Puzzle Soviet Sister
7. Sinvergüenza Los Berrones
8. La semeya Avientu
9. Contratos de práutiques Fe de Ratas
10. Quema guah.e Intolerance
11. Gausón el Terrible Oi! N´Ast
12. Asturies arde!!! Escuela de Odio
13. Asturalia Dixebra
14. Denotabazío Cambaral
15. Tradicional Mus
16. Restallu

+ Pista Interactiva: LA LLUCHA SIGUE

Preciu: 15,03 euros (2.501 pta)
Amuesa d'audio (171,1 Kb.)