dimecres, de març 18, 2009

XESCO BOIX - vilaweb

Records de Xesco Boix

S'organitzen homenatges en recordança de la seva mort, ara fa vint-i-cinc anys

Imatge gran de la noticia

Xesco Boix (Barcelona, 1946 - Malgrat 1984) és un nom que s'associa directament a l'animació infantil. Amb tot, aquest músic i cantant va ser també un dels pioners de la cançó folk a casa nostra, com a fundador del Grup de Folk (1966). Posteriorment va participar en el grup Ara va de bo i, finalment, va cantar en solitari per a la mainada. En conjunt, va enregistrar trenta-cinc discos i cassets i va publicar deu llibres. Xesco Boix va fer una important tasca de recuperació de cançons i, també, d'adaptació al català de molts temes d'altres països. En ocasió dels vint-i-cinc anys de la mort, enguany se li retran uns quants homenatges, com el que es farà demà a les set del vespre al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona. Hi intervindran molts músics i narradors que van treballar amb ell, que repassaran les seves cançons i, també, aspectes de la seva vida. Molts d'aquests aspectes apareixen al bloc Vol d'Oreneta, ple de 'coses d'en Xesco per a compartir amb tothom': material relacionat amb la seva vida professional, entrevistes radiofòniques, fotografies, cançons inèdites, dibuixos o un vídeo de Joan Baez cantant 'No serem moguts' amb lletra de Boix. Les escoles també l'homenatjaran.

Homenatges anteriors

L'1 de gener de 2008, el programa radiofònic Eduqueu les criatures va engegar la tercera temporada amb un espai dedicat a Xesco Boix. Un any abans, el 2007, el Grup de Folk va dedicar-li el disc 'Què fas, polissó?' (DiscMedi), que es va presentar en directe per tot el país. I TV3 va emetre el 2006 el documental biogràfic Xesco Boix. Ningú no comprèn ningú, a partir d'entrevistes amb la família directa i amb les persones del seu entorn més proper. El reportatge es pot veure, sencer, ací.

Recursos diversos

Hi ha dos grans recursos sobre Xesco Boix a la xarxa. D'una banda, la web Xesco Boix, amb un interessant apartat multimèdia: entrevistes radiofòniques (amb l'última, de 1984, a Ràdio 4), fotografies, vídeos i algunes cançons. I, d'una altra banda, el grup d'animació La Bicicleta, format per Maria-Josep Hernàndez i Lluís M. Panyella, manté aquesta altra pàgina amb una àmplia biografia i tot el material que troben a internet dedicat a Xesco Boix.

Llibre d'homenatge

Maria-Josep Hernàndez i Lluís M. Panyella, del grup d'animació La Bicicleta, publicaran per Sant Jordi Xesco Boix. Història de la nostra història (Publicacions de l'Abadia de Montserrat), amb entrevistes i material inèdit. Tots dos ja havien escrit el 1995 Xesco Boix. Un amic, un mestre (Edicions Raima).