divendres, de desembre 28, 2007

OLENTZERO 2007 - TRIBUNA.CAT

DIGUEU SI NO US SONA LA SITUACIÓ...

Olentzero i els seus regals, també sota sospita

28/12/2007 · Bilbo
Imagineu-vos l'estampa: un tipus que de nit baixa de les muntanyes basques, porta txapela, la cara bruta de carbó "en plan comando", com si volgués fer-se encara més fonedís amb la foscor, que camina amb recel mirant a esquerra i dreta per no ser vist i que va carregat amb un gran sac a l'esquena. Si es topa amb un dels habituals controls de la Guàrdia Civil a les carreteres d'Euskal Herria, té molts números per ser confós amb un membre d'ETA a punt de cometre un atemptat amb la bossa que porta carregada d'explosius. I en canvi, allò que arrossega no són explosius sinó regals per als nens bascos. És l'Olentzero, qui cada any té més difícil repartir les joguines la nit del 24 al 25 de desembre. A la competència del Pare Noel anglosaxó i la dels Reis Mags d'Orient, cal afegir-hi la persecució de la Guàrdia Civil.

Fa uns anys, una patrulla de la Benemérita va segrestar, de matinada, un ninot que representava l'Olentzero a la plaça d'una vila navarresa. L'endemà, l'Olentzero va aparèixer a la cuneta d'una carretera comarcal tirotejat. Dos agents van ser expedientats. Bé, doncs, com que tot és susceptible d'empitjorar, aquest any el mític carboner basc ho ha tingut més complicat encara per fer la seva feina, com si també l'afectés l'ofensiva desfermada per l'Estat espanyol contra tots els sectors de l'esquerra abertzale. A l'Olentzero, pobre, alguns també volen fer-li pagar la factura del trencament de la treva d'ETA i de la ruptura del procés de pau.

A Pamplona, ciutat que els socialistes van regalar literalment a UPN en les últimes eleccions municipals, la cavalcada de l'Olentzero pateix el mobbing de Yolanda Barcina, l'alcaldessa. Per aquesta dona i la gent del seu partit, l'extrema dreta navarresa, Olentzero és sinònim de basquisme i, per tant, un personatge que cal desterrar de la comunitat foral, ja que pot exercir una influència negativa entre els més petits. El carboner parla euskera!

Des de l'any 2003 el setge és total i també econòmic. L'ajuntament d'UPN exigeix als veïns que organitzen la cavalcada de l'Olentzero una mena d'impost reaccionari, una fiança de mil euros per assegurar-se que durant el recorregut no es mostraran símbols o reivindicacions polítiques (basquistes, és clar). Els veïns ho consideren un despropòsit, l'any passat es van negar a pagar la fiança i l'ajuntament els ha acabat multant amb 24 mil euros. El delicte: haver participat en una festa popular i en un cas –mireu fins on arriba el zel i l'obsessió d'UPN– s'ha arribat a multar una persona per "portar txapela". A més, la cavalcada de l'Olentzero pateix una nombrosa escorta policial, agents locals que identifiquen els organitzadors i que prenen nota de les matrícules dels tractors que estiren les plataformes des de les quals es llencen caramels als més petits.

Totes aquestes molèsties, per suposat, no les tenen els Reis quan visiten Pamplona. L'alcaldessa Barcina, molt monàrquica ella, té la deferència, fins i tot, de convidar Gaspar, Melcior i Baltasar a saludar des de la balconada de l'ajuntament. Enguany, els d'UPN han tingut un bon ensurt. Dies abans de Nadal l'ajuntament va penjar una enquesta en la seva pàgina web amb aquesta pregunta gens innocent: "Qui prefereix que li deixi els regals per Nadal?" El 88% va respondre que l'Olentzero, l'11'1% els Reis i un 0'9% el Pare Noel. Davant aquests resultats contundents, l'equip de Yolanda Barcina va decidir retirar "temporalment" l'enquesta per "realitzar alguns ajustaments". Fet que demostra no sols l'esperit nadalenc de la dreta espanyola-navarresa, sinó també com reacciona davant els resultats d'una consulta democrática que li és adversa. Simplement, no els accepta i fa desaparèixer l'enquesta, com si mai l'hagués plantejat.

Els socialistes navarresos, per cert, callen, deixen fer a UPN i, ja posats, li aproven fins i tot els pressupostos pel 2008 al president de la comunitat, Miguel Sanz, company de partit de Barcina. Si tenen por d'una enquesta impulsada per ells mateixos i guanyada per l'Olentzero, com no han de tenir por d'una consulta d'autodeterminació que regali als basco-navarresos la possibilitat d'un futur de llibertat i sobirania? A més d'un li agradaria il.legalitzar també al carboner basc sota l'acusació de pertànyer o de col.laborar amb banda armada. No diu el jutge Garzón que "tot és ETA"?