dimecres, de gener 10, 2007

vilaweb: llibres catalans al google

DIMECRES, 10/01/2007 - 13:19h
Google publicarà a internet milers de llibres catalans
L'empresa del cercador firma un conveni de digitalització amb cinc biblioteques catalanes

Google i cinc biblioteques catalanes han presentat avui un acord per a la digitalització i publicació a internet de centenars de milers de llibres lliures de drets d'autor. Així doncs, bona part dels fons de la Biblioteca Nacional de Catalunya, la del Monestir de Montserrat, la de l'Ateneu Barcelonès, la del Centre Excursionista de Catalunya i la Biblioteca del Seminari de Barcelona s'afegeixen al Projecte de Biblioteques de Google.

Una operació milionària

A l'acte de presentació, Dolors Lamarca, directora de la Biblioteca de Catalunya, ha destacat la importància que suposa l'acord per a la internecionalització de la cultura catalana i per facilitar l'accés al fons de les biblioteques catalanes. Ha dit que Google pagaria tots els costos d'una operació que la Biblioteca de Catalunya ja s'havia plantejat però que no havia abordat perquè segons els seus propis càlculs podia arribar a costar uns seixanta milions d'euros. A més, segons Lamarca, l'acord té el valor afegit de que els llibres seran a disposició de tothom a través del cercador Google, el més usat del món.

Sense perjudicar el sector editorial

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que també ha parlat a l'acte, ha destacat la importància de l'acord que només afectarà llibres sense drets d'autor i que, per tant, no perjudicarà les editorials sinó que més aviat les afavorirà perquè fomentarà la lectura i afavorirà l'accés a les obres literàries. De fet, ha qualificat l'operació com una mesura de foment del sector. Tresserras ha dit que, malgrat el procés de canvi inevitable cap al món digital, els llibres no desapareixerien perquè eren un producte perfecte per a difondre la cultura, tot i que probablement el sector s'hauria de reajustar.

L'estratègia de Google per retenir clients

Per Jens Redner, director de Google de Cerca de Llibres a Europa, Orient Mitjà i Àfrica, es tracta d'un acord molt destacat, el segon de Google amb una institució de llengua no anglesa (el primer va ser amb la biblioteca de la Universitat Complutense de Madrid) i el tercer amb una institució europea. No ha dit quan es començarien a publicar a internet, perquè encara no hi ha terminis fixats, però ha assegurat que Google tenia interès en fer-ho tan aviat com fos possible. Segons Redner, la digitalització de llibres és una inversió estratègica per part de Google encarada a retenir clients: creuen que digitalitzant milers de llibres afavoreixen que aquells qui usen el cercador trobin més informació rellevant i el facin servir més sovint.

Des de Josep Pla a Ramon Llull

Isabel Aguilera, directora de Google a Espanya i Portugal, ha dit que a internet només hi havia un 10% o un 15% de la informació que s'ha publicat al món, i que Google lluitava per fer que la xarxa arribés més enllà d'aquest percentatge. També ha dit que a través dels llibres digitalitzats, qualsevol estudiant de qualsevol lloc del món podrà llegir a través d'internet obres des de Josep Pla a Ramon Llull.

Per una altra banda, Jens Redner ha dit que un acord com aquest era una bona raó perquè el portal de Google Books Search es traduís també al català, i que des de Google no deixaven de banda cap idioma. Tot i així, no ha dit quan es faria aquesta traducció.

[Imatges: A la primera foto, el conseller Joan Manuel Treserras; a la segona, la directora de Google a Espanya i Portugal, Isabel Aguilera; i a la tercera, tots dos amb Jens Redner, director de Google de Cerca de Llibres a Europa, Orient Mitjà i Àfrica]

1 comentari:

ximotormo ha dit...

Ja sé que no és una notícia original, si més no espere poder afegir continguts nous a aquest bloc.