dilluns, de desembre 24, 2007

LLIBRES I POCA VERGONYA

La Barbaritat Valenciana ha deixat perdre dos milions d'euros en subvencions del govern central a llibres per a les biblioteques públiques.

No han volgut fer la seua part, donar dos milions més del seu pressupost que d'una manera tan esplèndida balafien (vegeu els 9 milions d'€ de la visita del papa).

Es veu clarament quines coses interessen i quines s'estimen més censurar, prohibir o amagar.

Hem sigut l'única "autonomia" que no ha accedit a aquesta subvenció. És aquesta la seua manera de gestionar els diners públics? I encara no els ha caigut la cara de vergonya?...




Vegeu també aquesta opinió del Levante d'avui

Llibres i poca vergonya. Salvador Vendrell
La Generalitat Valenciana té diners, i força, per a emprendre tots els grans projectes emblemàtics: la Copa de l´Amèrica, la Fórmula 1, el Palau de les Arts i la vinguda del papa a les nostres terres. El govern valencià, però, no té diners per a llibres. Les nostres biblioteques públiques perdran quatre milions, perquè la Generalitat no disposa dels fons necessaris per a poder accedir al pla estatal que preveu l´aportació de dos milions d´euros per part del Govern central que han de ser correspostos amb dos milions més del Consell. La directora general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Silvia Caballer, intenta culpar l´actitud de l´executiu, perquè ha rebutjat totes les solucions possibles que s´han proposat des de València. No té raó, la nostra directora, i no té tampoc cap excusa convincent. Ella havia d´haver previst la subvenció en els seus pressupostos, sobretot, perquè es tracta d´un pla que no és nou. Això és la primera faena que cal que s´ensenye a fer a un càrrec de l´administració. Però és més fort encara que, sense que li caiga la cara de vergonya, s´atrevisca a sol·licitar que es faça efectiu el conveni només amb els diners del ministeri. Es pot tenir més barra? Quanta raó que té Rosa Serrano que, com a presidenta de l´Associació d´Editors del País Valencià, diu que els professionals del negoci editorial són sempre la Cendrellosa del conte. I quan demana, molt oportunament, que, si decideixen aplicar una política d´austeritat, haurien de fer-la extensiva a tots i no només als professionals del llibre. I jo afegiria que no es tracta únicament dels professionals, també dels lectors. De quants llibres no disposarem, els lectors, en les nostres biblioteques públiques? Quants se´n poden comprar amb quatre milions d´euros? Aquestes són les mesures que el Govern Valencià diu que ja ha pres, abans de l´informe PISA, sobre el foment de la lectura?