dijous, de setembre 20, 2007

recursos en català a la xarxa, de Vilaweb d'avui

DIJOUS, 20/09/2007 - 06:00h
Films i sèries en català via P2P
Cada vegada hi ha més pàgines que ofereixen enllaços a productes audiovisuals en català

En un munt de pàgines web es poden mirar sèries i films emesos per televisió. Habitualment són en anglès, força sovint, en espanyol, i rarament en català. Això no obstant, sí que hi ha pàgines que recopilen enllaços P2P a films i sèries doblades o subtitulades en català. Aquest és el cas, per exemple, de Mecanoscrit.com, especialitzada en ciència-ficció. Però n'hi ha més, com tot seguit veurem.

A Mecanoscrit.com, per exemple, hi ha films com 'Matrix', o sèries clàssiques, com 'Star Trek', completes i doblades al català. Però, com hem dit, no és pas l'única pàgina d'aquesta mena. Al fòrum DocuCat.tk, s'hi troben enllaços a documentals i a reportatges en català o doblats al català, com els famosos '30 minuts'; a Animelliure.net hi ha enllaços a sèries de manga i anime japonès doblades; a Comparteix.cat i al Ruc Català hi ha un ventall molt més ampli d'enllaços, tant de música de tota mena com de sèries i d'espectacles audiovisuals en català. De totes maneres, si no hi trobeu allò que cerqueu en català, us pot ser útil la pàgina ACopDeTeclat.cat, des d'on podeu descarregar subtítols en català per a films i sèries, incloent-hi les més noves, com 'Lost' o 'Prison Break'.

Cal tenir en compte, nogensmenys, que la majoria d'aquestes pàgines recopilen enllaços de xarxes P2P (d'usuari a usuari), com la xarxa Edonkey. Aquests enllaços no funcionen si, abans de clicar-hi, no hi ha obert un programa d'intercanvi d'arxius via P2P, com ara l'Emule (també n'hi ha que fan servir el sistema d'intercanvi P2P BitTorrent).