dijous, de juny 21, 2007

Mapa dels Països catalans, del bloc d'en Marc Belzunces. Bona feina!

versió 0.8 del mapa, que inclou finalment tots els territoris dels Països Catalans (i depenent de la definició, més i tot):

Mapa editable dels límits municipals dels Països Catalans (v0.8, KML/KMZ 5,4 MB)

Una versió pràcticament definitiva, en la qual hi haurà molt pocs canvis. El mapa de moment només es pot veure i editar amb el programa gratuït Google Earth, properament amb el NASA World Wind i en un futur amb més programes. També es podrà convertir a formats comuns en edició vectorial i de dibuix. L'objectiu és crear un mapa dels Països Catalans a l'abast de qualsevol persona, tant en la visualització com en la seva edició. La seva edició permet utilitzar aquest mapa com a base per a la generació d'infinits mapes temàtics dels Països Catalans globalment o parcialment (és a dir, d'alguns dels seus territoris).


ppcc08


Novetats: cartografiats els límits d'el Carxe

Aquesta actualització s'ha centrat en el Carxe. Creiem que és el primer mapa públic on s'han establert els límits del Carxe amb una precisió cartogràfica acceptable. Els únics mapes que hem trobat sobre el Carxe han estat esquemàtics, i amb límits molt variables.

Per a establir-ne els límits hem seguit els següents passos:

1.- Comprar els fulls (cinc) a escala 1:50.000 del servei cartogràfic de l'exèrcit espanyol corresponent a la zona del Carxe.

2.- Cercar bibliografia sobre els nuclis de població catalanoparlants de la zona. Cal ressaltar, en aquest aspecte, el llibre El Carxe : recull de literatura popular valenciana de Múrcia de Limorti, E., Quintana, A. (1998). Es pot consultar a la Biblioteca de Catalunya. Al llibre surten 19 nuclis on s'han fet enquestes (més 2 castellanoparlants: Balonga i Cantón), però no resta clar si n'hi ha més o no.

3.- Situar sobre els mapes totes aquestes poblacions i dibuixar una envolvent seguint límits municipals preexistents i accidents geogràfics, fonamentalment. També orientant-nos amb els mapes esquemàtics ja fets.

4.- Situar els nuclis de població al Google Earth. Si els voleu visualitzar, descarregueu-vos aquest fitxer.

5.- Escanejar els mapes i inserir-los al Google Earth. Afinar els límits amb la imatgeria satèl·lit, la topografia i les dades ja disponibles de versions anteriors del Mapa municipal dels PPCC, en concret els límits municipals valencians i d'Iecla, Jumella i Favanella.

carxe001carxe002carxe003carxe004


6.- Atès que normalment es parla d'el Carxe com a comarca, i que estem fent el mapa municipal, hem dividit el Carxe en tres termes municipals, resultat de seleccionar la part catalanoparlant dels municipis de Iecla, Jumella i Favanalla, i anomenant-los per la població més important respectivament.

7.- Com a resultat, obtenim el que possiblement sigui el primer mapa amb uns límits clars i disponibles per a tothom. Tot i que com la informació és escassa, no descartem fer algun retoc futur si ens hem deixat alguna cosa.

Coses pendents

Estem pensant si paga la pena afegir alguna cosa menor o deixar-ho per a versions posteriors a la 1.0. No hi haurà límits nous, i només es retocaran si es detecta alguna errada.

Vist en perspectiva, cal dir que s'han resolt feliçment més dificultats de les previstes originalment. Igualment, el volum de feina ha estat superior al previst.

Llicència

El mapa té una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial- CompartirIgual. Llegiu-ne les condicions.

Què vol dir "versió 0.8"?

He utilitzat la nomenclatura de versions pròpies del desenvolupament del programari lliure. Aquesta manera s'ha demostrat com la més pràctica per treballar a Internet. Bàsicament totes les versions 0.x (on x és un nombre) vol dir que són versions de desenvolupament, prova o preliminars. És a dir, que són versions incompletes i que s'han de millorar.

La publicació de versions preliminars és positiva perquè ja poden ser aprofitades parcialment, i se'n poden detectar errors al ser revisada per moltes més persones. En aquest sentit, els comentaris són benvinguts i profitosos.

Apunts sobre versions prèvies:

-Versió 0.7

- Versió 0.6

- Versió 0.5

- Versió 0.4

- Versió 0.3

- Versió 0.2

- Versió 0.1 (inclou vídeo demostratiu)



1 comentari:

garrotipadur ha dit...

enhorabona pel blog i endavant amb la vostra tasca.

Ací et deixe un enllaç-blog de totes les recopilacions referent al carxe que he trobat per internet.

www.carxe.blogspot.com