dimecres, de febrer 10, 2010

10.02.2010 Açò és l'andèu

M'ha agradat el Mail Obert de Josep Albinyana a Vilaweb d'avui. A la Costera també ho diem i també espere que continuem referint-nos al del segle XX, encara que...

"Efectivament, hem entrat en el 2010, i molts valencians recordem que l’any 10, el 1910, va ser un any catastròfic al nostre país. La fil·loxera es va afegir sense remordiments a una trista sequera i va portar la mort a les vinyes. La situació, que empentà moltíssima gent a l'emigració, provocà una restructuració econòmica i laboral de gran magnitud. I si ho recordem, no és per la nostra longevitat, sinó perquè els fets van marcar tant la societat que ha quedat en la cultura tradicional com un referent de la desgràcia o del destrellat.

A casa, a totes les cases de la comarca, quan diem que alguna cosa o alguna situació és l’’Any Deu’ volem donar a entendre que això és un desastre, un desgavell, un descontrol.

I mira: ara tornem a passar un any deu que arriba justament en època de crisi, d’ajustos econòmics amb pocs miraments. Vejam si aconseguim que 'l'Any Deu' es mantinga entre nosaltres com una forma d’expressió habitual, però que continue referida al segle XX. Que el del XXI siga només una anècdota econòmica.

Però tinc mala quimera."

Article complet al Mail Obert de VILAWEB de Josep Albinyana